Wat is een server?

Je bent hier:Home-Wat is een server?
Wat is een server? 2017-06-21T22:49:23+02:00
1.17K views
0

Wat is het, waarvoor dient het?

0

Een server is ten eerste gewoon een computer net als een andere. Dat wil zeggen dat, qua hardware, deze geen extra of speciale componenten bevat. Wat er hoogstwaarschijnlijk wel anders aan is, is het besturingssysteem. Waar een gewone computer bijvoorbeeld “Windows XP” gebruikt, zal een server een ander besturingssysteem als “Windows Server 2003” geïnstalleerd hebben.

Ok, maar wat is een server nu? Een server is dus een computer die een “service” levert (vandaar de naam). Een service is gewoon de Engelse vertaling voor “dienst”. Dan volgt natuurlijk de vraag: “Wat is een dienst?”

Eigenlijk weet je al wat een dienst is. Denk maar bijvoorbeeld aan je ISP (Internet Service Provider… dat bedrijf dat er voor zorgt dat je kan bellen, op het internet kan, etc.). Deze, en vele andere personen en bedrijven, leveren je een dienst. In het ene geval is dat telecommunicatie, in het andere verwarming, soms is dat het komen installeren van apparatuur, het repareren van jouw wagen, etc. Servers doen iets gelijkaardig… maar dan digitaal. Ze bieden je iets aan.

Enkele voorbeelden van populaire diensten om het nog extra te verduidelijken:
– Het aanbieden van gewone webpagina’s: je stuurt met je browser een aanvraag voor een webpagina naar een server en deze biedt je de webpagina aan.
– Het aanbieden van volledige applicaties: denk maar aan het populaire Google Docs of Facebook. De servers daarvan bieden je de mogelijkheid om online tekstverwerkers te gebruiken, teksten en spreadsheets op te slaan, foto’s op te laden, chatten, etc.
– Het aanbieden van het verzenden en ontvangen van informatie (FTP)
– Het centraal opslaan en verdelen van gegevens (database)
– etc.