Wat is “de cloud”, “cloud computing”?

Je bent hier:Home-Wat is “de cloud”, “cloud computing”?
Wat is “de cloud”, “cloud computing”? 2017-06-21T22:49:31+02:00
1.60K views
0
0 Comments

Deze termen als cloud” en “cloud computing” lees of hoor ik wel meer en meer. Wat houden deze juist in of wat zijn ze?”

0

Het zijn inderdaad termen die je steeds meer hoort. De naam zelf zegt ook niet meteen veel over wat het eigenlijk inhoudt. Het zijn termen die eigenlijk een nieuwe manier van denken aangeven in het opslaan van en werken met gegevens.

Traditioneel slaan mensen altijd bestanden op op hun harde schijf, hun USB-key, CD/DVD, etc. Dit zijn stuk voor stuk media die hen toebehoren en waarvan ze op elk moment dus exact weten waar die gegevens (fysiek) opgeslagen staan. Deze manier van werken heeft als typisch gevolg dat als je je gegevens ergens mee naartoe wilt nemen (school, werk, reis, etc.) dat je ook die fysische apparaten mee zult moeten nemen.

Nu is er sinds enige tijd dus het nieuwe idee van “cloud computing” ontstaan: het “computen” (eigenlijk dus gewoon het gebruiken van computers) in combinatie met “de cloud”. Wat men met “de cloud” eigenlijk bedoelt is de wirwar van bekabeling, servers, etc. die overal over de wereld verspreid staan om zo het internet te vormen. Meer en meer mensen beginnen dus “de cloud” te gebruiken om met hun gegevens te werken en ze op te slaan. Ze gebruiken bijvoorbeeld Google Docs, Flickr, YouTube, Netflix, Hotmail, etc. – een voor een diensten op het internet. Foto’s, films, spreadsheets, mail en vele andere soorten van gegevens worden dus allemaal opgeslagen en bewerkt via internet.

Karakteristiek aan elk van deze is dat men dus eigenlijk niet langer weet waar exact (fysiek gezien) de data zich bevindt. Een gebruiker kan bijvoorbeeld wel zeggen “mijn tekstbestand is bereikbaar via de website van Google Docs”, maar hij of zij zal nooit een locatie op een kaart kunnen aanduiden waar de schijf ligt die dit bestand wel degelijk opslaat. Daarom spreekt men ook van “de cloud”: het is iets waar men niet zomaar een weg in vindt, het is allemaal wat wazig en door elkaar.