Hoe kan ik opstarten in safe mode? Wat doet dat juist trouwens? 2017-05-04T19:34:13+00:00
13 viewsBesturingssystemen
0

Ik vraag me al een tijdje af wat dit juist is. Ook lukt het me niet altijd van de eerste keer om in safe mode op te kunnen starten. Wat moet ik dus juist doen om dit succesvol te laten verlopen?

0

Het opstarten in “Safe Mode” of “Veilige modus” in het Nederlands is iets dat bijna elke Windows gebruiker wel eens mee in contact komt. Het is niet altijd gemakkelijk of duidelijk. Wil je dus opstarten in veilige modus, dan zouden onderstaande stappen je dat zeker moeten laten bereiken. Soms kan het ook wel al eens wat “ervaring” vragen om dit te laten lukken. Iedereen heeft herbij in het begin wel problemen met goede timing, zeker zijn dat de goede toetsen ingedrukt worden, etc. Dus:

1. Je moet beginnen met je computer uitgeschakeld. Ook gewoon rebooten zou gewoon moeten werken, indien je computer nog aanstond.

2. Onderstaande stap moet enkel uitgevoerd worden als Windows het enige besturingssysteem is op je computer of nadat je Windows als besturingssysteem hebt gekozen om op te starten. Het komt er dus op neer dat je pas in Safe Mode kan gaan wanneer bepaalde bestanden van Windows wel degelijk al actief zijn. Hoe zou er anders kunnen gedetecteerd worden door Windows dat je in veilige modus wilt geraken?

3. Eens je voorbij eventuele splash screens bent voor toestellen als je moederbord (helemaal in het begin als je opstart), krijg je altijd wel enige tijd een zwart scherm voor het “echte laden” van Windows begint. Met “echte laden” bedoel ik uiteraard de laadbalk met het Windows logo. Het is in die periode dat je F8 moet drukken. Je doet dit best ook herhaaldelijk (dit kan geen kwaad) om zeker te zijn dat het op een goed moment ingedrukt en geregistreerd wordt.

4. Je zal vervolgens de keuze krijgen voor het opstarten in Safe Mode. Kies de gewenste modus en druk op Enter.

Wat is Safe Mode eigenlijk? De veilige modus wordt eigenlijk bijna alleen gebruikt in geval van problemen met Windows. Er wordt dan in veilige modus opgestart met een belangrijke hoofdreden: er wordt niet meer opgestart dan het noodzakelijke. Als Windows geladen wordt, worden er een heleboel applicaties en services geladen die elk wel hun eigen doel hebben. Soms is het echter juist dit dat voor problemen zorgt: programma’s die van bij het begin worden uitgevoerd die fouten veroorzaken. Mogelijk kan dit dus ook een virus zijn. In Safe Mode wordt zo weinig mogelijk opgestart, waardoor mogelijk zo fouten kunnen vermeden worden. Men kan dan gerust in Safe Mode al het noodzakelijke doen om van deze fouten af te raken.