Voorbereiding Windows opnieuw installeren

Je bent hier:Home-Handleidingen-Windows opnieuw installeren-Voorbereiding Windows opnieuw installeren
Voorbereiding Windows opnieuw installeren 2017-07-19T13:55:09+02:00

Inleiding

Installeer WindowsDeze handleiding zal stap voor stap uitleggen hoe je je computer opnieuw installeert. Deze handleiding is tevens te gebruiken als u een nieuwe versie van Windows wil installeren. Vaak is het mogelijk om een upgrade van windows uit te voeren zonder eerst alles van je harde schijf te gooien. Dit geeft op kort en op lang termijn wel veel kans op fouten of een instabiel systeem. Ik raad dit daarom ook af, een herinstallatie duurt in totaal hooguit een uur langer.

Het geregeld formatteren en opnieuw installeren van je computer beschermd je tegen virussen en helpt een trage computer voorkomen. Er zijn talloze progamma’s en truuks op het internet te vinden die claimen je trager geworden computer weer sneller helpen maken en allerlei stappenplannen hoe je van hardnekkige virussen af kunt komen. Deze werken vaak maar deels. Virussen en progamma’s laten, ook al zijn ze voor het oog verwijderd, vaak nog allerlei rommel en ongewenste dingen achter. Naarmate je je computer langer gebruikt kom je er niet onderuit dat deze trager wordt en neemt de kans op crashes en errors toe. Om zeker te zijn dat je computer weer virusvrij is en er geen verborgen rommel of fouten zijn is de enige oplossing het opnieuw installeren van windows.

De stappen die we gaan ondernemen is als eerst het backuppen van je bestanden, daarna gaan we kijken of we alle nodige applicaties en drivers hebben, daarna zullen we uitleggen hoe je je harde schijf écht leeg maakt om vervolgens over te gaan tot het opnieuw installeren van windows, de nodige drivers en de eerste handige programma’s.

Let wel, oorzaak van een tragere computer of een instabiel systeem waardoor je je computer opnieuw wil installeren ligt vaak bij jezelf. Pas altijd goed op wat voor een programma’s je installeert en waar je allemaal op ja en ok drukt op internet. Internetten is niet gevaarlijk, als je maar goed oplet wat je doet. De programma’s die wij verderop in deze computer opnieuw installeren handleiding zullen bespreken geven je vast een goede start.

Windows DVD / CD

Om Windows straks opnieuw te installeren heb je een Windows CD / DVD nodig. Vaak wordt deze geleverd bij je computer of laptop. Voor de installatie heb je ook een Windows key nodig. Die zit ofwel bij de CD /DVD of op de achterkant van de computer / laptop. Soms zit deze windows key ook onder de accu van de laptop.

Veel mensen downloaden windows van het internet bijvoorbeeld via usenet of via torrents. Zorg ervoor dat je een legaal verkregen licentie (serienummer) hebt als die dit doet. Het downloaden van illegale versies raden wij sterk af. Los van het feit dat het illegaal is moet je ook oppassen dat je geen aangepaste versie van iemand downloadt waarin hij een virus heeft verstopt.

Backup maken voor reinstall

Allereerst gaan we uw bestanden backuppen. Het backuppen van bestanden is niet alleen van groot belang voor deze herinstallatie, maar is iets wat je het best vaak kunt doen. Een computercrash, een virus of diefstal van uw computer zijn enkele voorbeelden van oorzaken waardoor u enkele tot al uw gegevens kwijt kunt raken. Backuppen kunt u gemakkelijk automatisch laten verlopen.

De eerste vraag die nu rijst is: “Wat moet ik allemaal backuppen”. Hier is helaas geen pasklaar antwoord op te geven. Iedereen gebruikt zijn computer anders en heeft dus ook andere bestanden die hij of zij wil bewaren. Ik zal de belangrijkste en meest voorkomende onderdelen behandelen. Ga in ieder geval voor jezelf na of je nog andere bestanden hebt die je nog wil bewaren.

Je hebt om te beginnen iets nodig om je bestanden op op te slaan. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid en de grootte van de bestanden. Meestal volstaat een usb stick. Als je een externe harde schijf hebt kun je die gebruiken. Vroeger werden backups vaak op cd of dvd gebrand. Dit heeft voor mij niet de voorkeur, omdat je daar vaak niet simpel bestanden aan kan blijven toevoegen of van kunt verwijderen.

Voor we mappen en bestanden gaan kopiëren gaan we er eerst voor zorgen dat alle verborgen mappen en bestanden ook zichtbaar worden. Dit doen we door in windows verkenner (simpelweg een map openen, bv door op “deze computer” dubbel te klikken) naar organiseren “map- en zoekopties” weergave (in win XP: extra -> mapopties -> weergave), en dan het bolletje voor “Verborgen bestanden, mappen en stations weergeven” zetten.

Allereerst gaan we de map Mijn documenten backuppen. Deze map is de standaard map waar microsoft office bestanden opslaat. Brieven, werkstukken, excelbestanden, powerpoint bestanden etc worden standaard hier opgeslagen. Daarnaast kun je naar wens de mappen, of een deel van de inhoud van de mappen afbeeldingen, downloads muziek, contactpersonen en favorieten backuppen. Al deze mappen kun je vinden door naar start “deze computer” -> “c: schijf” ->”Gebruikers of Documents en settings” en dan je gebruikersnaam aan te klikken (ga alle gebruikers af als je niet weet welke van jouw is).

Verder kun je kijken naar andere downloads, bijvoorbeeld van limewire of die je via torrents gedownload hebt. Waar deze mappen zich bevinden verschilt heel sterk. In de opties van het desbetreffende programma is dit vaak terug te vinden. Een andere manier is door via Start te zoeken naar een download die je hebt, vervolgens hier met je rechtermuisknop op te klikken en iets in de trant van bestandslocatie of bevattende map (evt in het engels) te kiezen.

Je moet dan denken aan je gedownloade muziek, films, series, afbeeldingen etc etc.

Als derde gaan we op zoek naar specifieke data van programma’s. Als je bijvoorbeeld firefox of chrome hebt dan worden de favorieten ergens anders opgeslagen. Het best kun je in die programma’s kiezen om deze te exporteren. Omdat het aantal programma’s ongelofelijk groot is kan ik deze niet allemaal behandelen. Het belangrijkste is om te kijken of het programma dat je gebruikt specifieke data heeft, zoals een gebruikersnaam en wachtwoord en andere door jezelf ingevoerde dingen. Kijk of je deze op kunt slaan. Let op dat je je opgeslagen wachtwoorden in je internet browser (internet explorer, firefox, chrome, etc) nog weet. Je kunt ze nakijken via het opties menu in je browser. Voor het backuppen van browser informatie is er een handig programma genaamd FavBackup (Klik om gratis te downloaden). Dit gratis programma stelt je in staat om alle gewenste instellingen en gegevens van je browser te backuppen.

Om met nog iets zekerder te zijn dat je geen belangrijke bestanden vergeet kun je je met windows zoeken op zoek gaan naar bestandstypen. Wil je bijvoorbeeld alle (word) documenten vinden dan zoek je naar *.doc en *.docx. wil je al je mp3tjes vinden, dan zoek je naar *.mp3.

Als laatste is het belangrijk om na te gaan dat eventuele andere gebruikers van de computer ook hun bestanden opgeslagen hebben. Als ze een eigen account hebben dan worden bijvoorbeeld hun documenten en downloads ergens anders opgeslagen. Ze kunnen dan het beste zelf inloggen en de bovenstaande stappen volgen. zaak van een tragere computer of een instabiel systeem waardoor je je computer opnieuw wil installeren ligt vaak bij jezelf. Pas altijd goed op wat voor een programma’s je installeert en waar je allemaal op ja en ok drukt op internet. Internetten is niet gevaarlijk, als je maar goed oplet wat je doet. De programma’s die wij verderop in deze computer opnieuw installeren handleiding zullen bespreken geven je vast een goede start.

Drivers Backuppen

Onderdelen van je computer worden aangedreven door drivers. Windows heeft op zijn installatiedisc al een heleboel drivers toegevoegd. Toch loop je vaak tegen het probleem aan dat er een onderdeel in je computer zit waar er geen driver voor op de windows installatiedisk zit. Vaak kan windows via internet dan toch automatisch de juiste driver vinden. Dit wordt uiteraard een probleem als bijvoorbeeld je netwerkkaart (waarmee je verbinding met internet maakt) niet automatisch ondersteund wordt. Om een lang verhaal kort te maken: Voorkomen is beter dan genezen, dus gaan we eerst op zoek naar de juiste drivers, zodat je die bij je backup op kunt slaan. Zorg er in ieder geval voor dat je ALTIJD de driver van je (draadloze) netwerkkaart op een usb stick oid hebt, want als die niet werkt heb je geen internet, dus kun je ook geen driver downloaden.

Om de juiste drivers te krijgen zijn er twee methodes. Methode 1 is het opzoeken van de nieuwste drivers van alle hardware in je computer op de website van de fabrikant van die hardware. Dit is een tijdrovende klus en wellicht vrij moeilijk voor een wat minder ervaren computergebruiker. Je bent zo wel zeker dat je de nieuwste versie van je drivers hebt. Methode twee is sneller en simpeler. Dit houdt het backuppen van je drivers met het gratis programma Drivermax. Dit programma stelt je in staat je drivers te backuppen (dat willen wij) en te updaten.

Drivermax is een handig programma voor het backuppen van je drivers. Drivermax kan tevens je drivers updaten. Op internet zijn er veel slechte ervaringen met het updaten van drivers via driver max te vinden en dit raadt ik dan ook af. Tevens kun je maar 2 nieuwe drivers per dag downloaden met de gratis versie van drivermax. Het backuppen en herstellen is wel ongelimiteerd. De stappen om met drivermax je drivers te backuppen zijn de volgende:
Installeer DriverMax en maak een account aan, Start Drivermax en klik op de Backup drivers knop (rood omcirkeld in onderstaand plaatje).

Drivers backuppen

Nu kun je de gewenste drivers selecteren (of kiezen om ze allemaal te backuppen en met de knop rechteronder ze backuppen. DriverMax slaat de drivers op in de geselecteerde map of maakt een ZIP-bestand met alle drivers.Na het opnieuw installeren, kunt u deze drivers importeren met behulp van de standaard Windows-procedure of de Import Drivers functie in DriverMax.

Outlook Backuppen

Veel mensen gebruiken outlook om hun emails mee te ontvangen en versturen. Het is dus erg vervelend als deze bestanden kwijtraken. Outlook slaat alle emails (verzonden en ontvangen), het adresboek, de agenda-items en de notities op in één bestand, het outlook.pst bestand. Als je de optie archiveren hebt gebruikt dan moet je tevens het bestand archive.pst kopieren. Raadzaam is deze sowieso mee te nemen (Outlook 2010: tabblad Bestand, knop Opties, taak Geavanceerd, knop Instellingen voor AutoArchiveren)

Windows XP plaatst dit bestand op de locatie C:\Documents and Settings\inlognaam\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook (standaard verborgen),

In Windows Vista/7 staat het outlook.pst bestandn op de locatie C:\Gebruikers\inlognaam\AppData\Local\Microsoft\Outlook (standaard verborgen).

Vanaf Outlook 2010 wordt het archiefbestand standaard opgeslagen in de map C:\Documents and Settings\inlognaam\Mijn documenten\Outlook-bestanden (XP), C:\Gebruikers\inlognaam\Documenten\Outlook-bestanden (Vista), C:\Gebruikers\inlognaam\Mijn documenten\Outlook-bestanden ( windows 7).

Je kunt ook met windows zoeken op zoek gaan naar het outlook.pst bestand. Zorg dat je in windows verkenner verborgen mappen aan hebt gezet (zie het onderdeel backuppen).

Na herinstallatie van Windows en outlook kun je het nieuwe outlook.pst bestand vervangen door het oude. Je kunt ook het nieuwe outlook.pst bestand verwijderen. Als je outlook nu opstart vraagt hij naar de locatie van het outlook.pst bestand.

Outlook express (Windows XP)
Op windows XP staat standaard het programma outlook express geïnstalleerd. Als je gebruik maakt van outlook express voor je emailbeheer dan is het raadzaam backups te maken van deze gegevens. Outlook express slaat zijn gegevens (emails, instellingen etc) op in DBX bestanden. Deze staan standaard in de volgende map: C:\Documents and Settings\inlognaam\Local Settings\Application Data\Identities\…\Microsoft\Outlook Express Na de herinstallatie van windows kun je de nieuwe DBX bestanden vervangen door de oude.

Via bestand en exporteren in Outlook express kun je ook een (herstelbare) backup maken.

Windows adresboek
Contactpersonen, ook die outlook express gebruikt, worden in het Windows-Adresboek opgeslagen. Het windows adresboek slaat deze contacten op in een WAB bestand. Dit WAB-bestand staat in de map C:\Documents and Settings\inlognaam\Application Data\Microsoft\Address Book. Kopieer ook dit bestand om na de herinstallatie de contactpersonen te behouden.

Serienummers achterhalen

Het Windows besturingssysteem, office en andere programma’s hebben allemaal serienummers of licenties nodig om legaal te functioneren. Ook bij het opnieuw installeren van deze software is het zaak om deze serienummers bij de hand te hebben. In het geval dat je windows en andere programma’s al voor geïnstalleerd waren komt het wel eens voor dat de serienummers niet fatsoenlijk zijn meegeleverd bij de aankoop van je computer. Om een lang verhaal kort te maken moet je deze codes op de een of andere manier zien te achterhalen. Gelukkig bestaat hier een handig programma voor namelijk License Crawler. Dit programma zoekt het windows register door naar in ieder geval microsoft windows en office licenties en nog een groot aantal andere programma’s.