Drivers en apparaten installeren

Je bent hier:Home-Handleidingen-Windows opnieuw installeren-Drivers en apparaten installeren
Drivers en apparaten installeren 2017-07-19T13:23:50+02:00

Nu Windows compleet geïnstalleerd is is het noodzakelijk dat alle apparatuur in je computer correct geïnstalleerd wordt.

Tijdens de Windows-installatie zal het grootste deel (en in veel gevallen zelfs alle) componenten van je computer automatisch geïnstalleerd worden. Dit komt omdat de (standaard) Windows installatie cd′d en dvd′s met een groot aantal drivers geleverd worden. Drivers zijn de “programma′s” die ervoor zorgen dat de hardware-componenten van je computer correct werken (geïnstalleerd zijn).

Allereerst adviseer ik met Windows Update je Windows installatie te updaten. De Windows update installeert naast standaard updates voor Windows vaak ook nieuwe drivers voor de apparatuur in uw computer. U kunt Windows update in het startmenu vinden of door ′wuapp′ te typen in het zoekvlak (Windows 7+) of bij uitvoeren wuapp.exe te typen (Windows XP).

We gaan nu kijken of er apparaten (componenten) zijn die nog niet geïnstalleerd zijn. Hiervoor gaan we naar Start -> rechtermuisklik op “deze computer” -> Beheren (of Manage) klikken -> Apparaat Beheer (of Device Manager) kiezen

Nu zitten we in het Apparaatbeheer van Windows. Hier kun je alle Hardware componenten van je computer zien. Apparaten die Windows zelf als niet of niet goed geïnstalleerd herkent hebben een tekentje voor zich staan met een geel-oranje uitroepteken.

Als je de naam van het apparaat of de categorie waarin hij staat herkent dan is het het makkelijkst om (mits je de cd / dvd nog hebt) het apparaat via de CD of DVD te installeren die je bij je computer / het apparaat kreeg. Beter nog kun je via de website van de fabrikant de juiste drivers zoeken. Deze zijn namelijk het meest up-to-date en dus het snelst, stabielst en veiligst. Met name voor Laptops werkt dit goed, aangezien je vaak simpelweg het typenummer van je laptop kunt intoetsen op de website van de fabrikant om alle drivers te vinden. Daarnaast bevatten de CD′s en DVD′s vaak onnodige extra software die ze direct met de driver mee installeren.

Om de apparaten die nog niet geïnstalleerd zijn te installeren moet je met de rechtermuisknop op de apparaatnaam gaan staan en ″Stuurprogramma′s Bijwerken″ kiezen.

Je hebt nu twee mogelijkheden. De eerste is om (mits verbonden met internet) windows automatisch te laten zoeken naar de juiste drivers. Deze al in veel gevallen helaas geen goede driver kunnen vinden, dus zul je overgeleverd zijn aan de tweede optie, namelijk het installeren via een door jezelf aangeleverde driver. Deze kun je via internet gedownload hebben of via de bij de computer geleverde cd′s of dvd′s aanleveren

Mocht het nog niet gelukt zijn om uit te vinden welke hardware er nog niet geïnstalleerd is dan kun je met een programma als Astra32 de computer doorlichten en zeer gedetailleerde informatie krijgen over welke componenten er in je PC / laptop zitten en welke apparaten er nog geen driver hebben.