Windows opnieuw installeren

Je bent hier:Home-Handleidingen-Windows opnieuw installeren
Windows opnieuw installeren 2017-07-19T12:36:34+02:00

Windows installeren

Deze pagina maakt deel uit van een uitgebreide handleiding voor het herinstalleren van Windows. De informatie in deze handleiding geldt ook voor verse installaties van Windows op bijvoorbeeld een nieuwe harde schijf.

Zorg altijd dat je alle persoonlijke bestanden en bestanden die je wilt bewaren veilig heb gesteld. Want nadat je onderstaande stappen volgt geldt dat al je informatie weg is; de computer wordt alsof hij nieuw uit de winkel komt. En voor de meeste gebruikers geldt: Wat weg is is weg!

Het is aan te raden eerst alle randapparatuur, zoals externe hardeschijven, printers, usbsticks en dergelijke los te koppelen van je computer voordat je de windows installatie (setup) start. Na de installatie kun je deze wee aansluiten en stuk voor stuk installeren.

Nu kun je de Windows cd/dvd plaatsen in de cd/DVD speler. Nu moet je je computer vertellen dat hij bij het opstarten de windows CD /DVD moet gebruiken en niet de hardeschijf. Dit doe je als volgt: Start de computer opnieuw op en druk direct na de pieptoon (deze hoor je direct na het opstarten) op DEL (let op: dit is biosafhankelijk, kan ook F1, F2, F3, F10, F11, F12, DEL of INS zijn). Je zit nu in het menu van je bios. Zoek nu naar het gedeelte boot startup. Hier kun je instellen wat eerst opstart: de cd, of de harddisk. Standaard is ingesteld dat de harddisk eerst opstart. Dit moet je wijzigen zodat de cd als eerste opgestart wordt (handigst is om HDD wel als tweede te zetten). Sla dit op en start de computer opnieuw op (staat op het scherm met welke knop je kunt “opslaan en opnieuw opstarten”.

Als je de computer nu opstart krijg je vaak een tekst in de trant van “druk op een toets als u de computer vanaf cd of dvd wilt opstarten”. Nu gaat de windows setup de nodige drivers en dergelijke laden. In het geval (sporadische) geval dat je speciale drivers moet laden voor je hardeschrijf of videokaart, dan kun je dit doen door op f6 te drukken en de driver-locatie te kiezen, bijvoorbeeld usb stick, tweede cd of floppy, in bijna alle gevallen is dit niet nodig.

In het geval dat je windows XP wilt installeren moet je zorgen dat kiest voor een nieuwe installatie en niet voor het herstellen van je oude installatie. Zorg ervoor dat je de huidige partities verwijderd (partities selecteren, bijna altijd de C partitie) en dan D indrukken en daarna bevestigen met ENTER en met L. Daarna kun je met de C knop één of meerdere partities maken en vervolgens windows installeren.

Om Windows 7 te installeren heeft microsoft een duidelijk menu ontwikkeld:
– Eerst moet je de voorwaarden accepteren (en doorlezen 😉 )
– Vervolgens kies je aangepaste installatie
– Nu moet je een partitie selecteren waar je windows op wilt installeren. éérst moet je je huidige partitie(s) formatteren met de knop formatteren. Anders wordt je oude installatie bewaard, iets waar je na het backuppen niet veel meer aan hebt en dus alleen maar ruimte inneemt.
– Na het formatteren dien je een nieuwe partitie aan te maken met de knop nieuw
– Nu kun je je partitie kiezen om windows op te installeren
– Tijdens de installatie dien je een gebruikersnaam op te geven en eventueel een wachtwoord. Als je geen wachtwoord wilt kun je deze ook leeglaten. Ook zal de windows setup tijdens het installeren je de mogelijkheid geven verbinding te maken met je (draadloos) netwerk.
– De setup start tijdens de installatie de computer een keer opnieuw op. Kies nu NIET om de computer van cd / dvd op te starten door op een knop te drukken als die tekst verschijnt, want dan begint de installatie van voor af aan
– Als de installatie voltooid is raad ik aan direct Windows update uit te voeren en daarna als eerste een virusscanner te installeren