Spotnet handleiding – Downloaden met Usenet

Je bent hier:Home-Handleidingen-Spotnet handleiding – Downloaden met Usenet
Spotnet handleiding – Downloaden met Usenet 2017-07-19T13:25:45+02:00

spotnet handleiding

Inleiding: Wat is Spotnet

Spotnet is één van de meest gebruikte usenet indexeer programma’s. Spotnet is een vier in één downloadprogramma voor Windows. Het programma maakt het mogelijk nieuwsgroepen te doorzoeken, ‘spots’ te downloaden, bestanden te repareren en bestanden uit te pakken. Spotnet is een goed alternatief voor de programma’s FTD, QuickPar en WinRAR.

Een alternatief op Spotnet is SpotLite, dit programma is een lichtgewicht versie van Spotnet, en is tevens beschikbaar voor Apple Mac OS en Linux.

Voor het downloaden via nieuwsgroepen is het enkel noodzakelijk dat uw provider dit ondersteunt. Hieronder een klein tabelletje met de newsservers voor de meest gebruikte internet providers:

provider NewsServer adres Opmerking
Telfort geen Telfort heeft helaas geen eigen niewsservers
Caiway news.caiway.nl De gebruikersnaam gevolgd door ‘@caiway.nl’ en wachtwoord vd internetverbinding
KPN news.kpn.nl of news.kpnplanet.nl geen loginnaam of wachtwoord vereist (voor abbonnee’s)
T-Mobile news.online.nl gebruikersnaam@online.nl + wachtwoord (hoofdemailadres)
OnsBrabantNet news.onsbrabantnet.nl geen inloggegevens nodig (voor abbonnee’s)
Tele2 news.tele2.nl Geen inloggegevens nodig voor abbonnee’s
Tweakdsl news.tweaknews.nl login en wachtwoord staat uw brief
XS4ALL newszilla.xs4all.nl geen wachtwoord vereist
Zeelandnet highwinds.zeelandnet.nl je eigen login voor zeelandnet
Ziggo news.ziggo.nl Hoofd emailadres en paswoord als login
quicknet.nl news.quicknet.nl Hoofd emailadres en paswoord als login
multiweb.nl news.quicknet.nl Hoofd emailadres en paswoord als login
casema.nl news.casema.nl Hoofd emailadres en paswoord als login
home.nl news.home.nl Hoofd emailadres en paswoord als login
Alice Helaas geen eigen nieuwsservers Helaas geen eigen nieuwsservers
Euronet news.euronet.nl emailadres en wachtwoord als login
Online news.online.nl gebruikersnaam@online.nl + wachtwoord (hoofdemailadres)
Scarlet Helaas geen eigen nieuwsservers Helaas geen eigen nieuwsservers
Vodafone Helaas geen eigen nieuwsservers Helaas geen eigen nieuwsservers

Verdere gegevens voor het downloaden via nieuwsgroepen kunt u opvragen bij uw provider. Indien uw provider het downloaden van nieuwsgroepen niet ondersteunt, zijn hier alternatieven voor. Er bestaan namelijk payservers zoals ‘Eweka’, ‘UsenetXL’ en ‘Yabnews’.

Stap 1: Spotnet downloaden en installatie

Spotnet is niet via een officiele site te downloaden, maar wij bieden hem wel op megadownloads.nl aan: Spotnet downloaden.

Na het bezoeken van de downloadlink, is het downloaden van Spotnet een kwestie van de stappen volgen. Beknopt uitgelegd, gaat de installatie als volgt: Download spotnet via bovenstaande link en Vervolgens uitvoeren kiezen. Na deze stappen gevolgd te hebben, start het installatieprogramma van Spotnet vanzelf op. In de onderstaande afbeeldingen lopen we kort het installatieproces door:

spotnet_installatie

Spotnet is nu geïnstalleerd op uw computer. We starten het programma via: ‘Menu’ -> ‘Alle programma’s’ -> ‘Spotnet’. Het programma begint met het instellen van een provider. Zoals eerder in de handleiding genoemd, is het mogelijk om zowel via uw provider, als via een payserver te downloaden. Indien Spotnet niet start met het configuratiescherm van de provider, is dit op te vragen via ‘Bewerken’ -> ‘Provider’.

In het voorbeeld maken we gebruik van de Ziggo-nieuwsgroepen. Bij het dropdownmenu ‘Provider’ selecteren we ‘Ziggo’, vervolgens vullen we in het kader ‘Adres’ news.ziggo.nl in. We maken gebruik van het standaardaantal van 4 verbinden, en poort 119. De gebruikersnaam en het wachtwoord zijn op te vragen bij uw provider.

ziggo spotnet

 

Na het invullen van de volgende gegevens, klikt u op ‘Verbinden’, waarna het programma begint met het ophalen van nieuwe spots:

spotnet spots
Het programma zal vervolgens ook de reacties op de spots ophalen:
spotnet reacties
Na het ophalen van de spots en reacties, zal het programma het volledige spotoverzicht tonen.

Het programma heeft als standaard downloadmap ‘Uw Gebruiker’ -> ‘Uw documenten’ -> ‘Downloads’. Indien gewenst kunt u dit aanpassen via: ‘Bewerken’ -> ‘Downloadmap’

Stap 2: Het zoeken en downloaden van spots

Nadat u de configuratie van het programma heeft voltooid, kunt u aan de slag! Het vinden van spots is een kwestie van de juiste kennis en trucjes toepassen. In het voorbeeld gaan we onderscheid maken tussen het zoeken op “Titel’’, het zoeken op ‘’Afzender’’, en het zoeken op ‘’tags’’. We bespreken het zoeken op ‘’Titel’’, omdat dit de meest gebruikte functionaliteit is.

shrek

Om te zoeken op ‘’Titel’’, selecteert u linksboven ‘Titel’:

Als voorbeeld gaan we zoeken op ‘Shrek the Third’, we zoeken de film, dus selecteren tevens het hokje ‘Films’. Het programma zal alle gevonden spots in het nieuwsoverzicht tonen, het downloaden van de film is slechts een kwestie van goed de informatie lezen. Door twee keer te klikken op een spot, krijgt u informatie over deze spot. In het geval van Shrek the Third, is er slecht één spot van de film te vinden, dit is natuurlijk ideaal. We klikken tweemaal op de spot:

spotnet resultaten

In de afbeeldingen is te zien dat er al beknopt informatie gegeven is over deze spot. U kunt namelijk het formaat, de titel, het genre, de afzender en de leeftijd van de spot zien. Om meer informatie te krijgen klikken we dus tweemaal op Shrek the Third. Het programma zal de onderstaande informatie tonen:

spotnet download

In dit overzicht over de spot kunt u een hoop informatie vinden. Allereerst kunt u de taal, ondertitels, hoofdrolspelers en een beknopte samenvatting vinden. Daaronder vindt u tevens de categorie waartoe de sport behoort, het formaat, de bron, de taal en het genre. Vooral de bron is belangrijk voor het downloaden van een film mét kwaliteit. Als de spot aangeeft dat de bron ‘Retail’ is, heeft u de beste kwaliteit die er bestaat, oftewel DVD-kwaliteit. Dit is het geval wanneer een film al is uitgebracht op DVD. Maar er bestaan ook bronnen zoals CAM en PROMO. Zoals de naam ‘CAM’ als zegt, is de film opgenomen met een camera, in een bioscoop als voorbeeld. Let bij het downloaden van een spot dus goed op de bron.

Voor het downloaden van Shrek the Third, met Nederlandse ondertiteling én in retail-formaat, klikt u rechtsboven op de pijl:

spotnet knop

Na het klikken op de pijl, zal het programma u brengen naar het downloadoverzicht, waar u de voortgang van de download kunt bekijken. Maar ook de downloadsnelheid, omvang van de download en de resterende tijd is te zien in dit overzicht.

Er bestaan tientallen nieuwsreaders voor het downloaden via nieuwsgroepen, een ervaren downloader zal sneller gebruik maken van een externe nieuwsreader omdat deze over veel meer functionaliteiten beschikt. De ingebouwde ‘pijl’ van Spotnet werkt namelijk niet altijd. Een alternatief hiervoor is SpotLite, dit programma is een stuk lichter en wordt omgeschreven als een soort Tv-gids. De maker van SpotLite omschrijft het programma als volgt: ‘In tegenstelling tot het officiële programma dat een alles-in-1 oplossing is, is SpotLite een lichtgewicht alternatief dat niet meer is dan een soort Tv-gids.’ Het voordeel van SpotLite is dat het programma bovendien beschikbaar is voor Linux en Apple Mac OS.

Filters

Het is in Spotnet mogelijk om te zoeken via een ‘Filter’. Indien u een bepaalde filter selecteert, zal Spotnet enkel de spots tonen die tot deze filter behoren.

Daarnaast is het mogelijk om filters te verwijderen, en toe te voegen. Vooral deze laatste functionaliteit is handig als u bijvoorbeeld perse een ‘Retail’ film wilt, of een spot in een bepaalde taal, met een bepaalde ondertitel. De functie filter helpt u dus met het makkelijker en gerichter vinden van spots.

spotnet filters

Spot toevoegen

Indien u beschikt over materiaal dat u absoluut met andere nieuwsgroepgebruikers wilt delen, zoals een nieuwe single van een bekende artiest, die nog niet in verschenen in het nieuwsoverzicht, bestaat er de optie ‘Spot toevoegen’. Deze functionaliteit kunt u aanroepen via ‘Bestand’-> ‘Toevoegen’. Het toevoegen van een spot in vrij simpel gemaakt door Spotnet. U selecteert het type, de categorie, het formaat. Vervolgens vult u de titel in, én een beschrijving van uw spot. Verder dient u de bron, de taal en het genre in te vullen. Daarnaast is het noodzakelijk het NZB-bestand in te voeren, en uw gebruikersnaam in het veld ‘Afzender’, vanwege de functionaliteit ‘Zoeken op afzender’. Ditzelfde geldt voor de ‘Tags’.
Tevens dient u een afbeelding mee te geven bij uw spot. Het handigst is bijvoorbeeld het logo van het programma of de filmposter van de film.
Let op: Bij ziggo wordt het IP-nummer van de spotter in de header meegezonden. ALs je dit niet wil kun je bijvoorbeeld proxies gebruiken of via een VPN spotten.