Downloaden met nieuwsgroepen (downloadhandleiding) 2017

Je bent hier:Home-Handleidingen-Downloadhandleiding - wat is downloaden-Downloaden met nieuwsgroepen (downloadhandleiding) 2017
Downloaden met nieuwsgroepen (downloadhandleiding) 2017 2017-07-19T13:17:06+02:00

Wat zijn nieuwsgroepen

De meest betrouwbare en beste manier van downloaden gaat via nieuwsgroepen. Vaak zijn de nieuwste films al beschikbaar terwijl deze op dat moment nog de bioscoop draait. Daarnaast is het grote voordeel van het downloaden via nieuwsgroepen de downloadsnelheid. Bij deze methode ben je totaal niet afhankelijk van andere gebruikers, het aanbod is er dus altijd en je hebt geen problemen als duizend mensen dezelfde film willen binnenhalen.
Helaas zitten er ook nadelen aan het downloaden via nieuwsgroepen, denk aan de kennis die hiervoor vereist is. De meeste mensen die downloaden via nieuwsgroepen werken al jaren met computers en hebben daarvoor al gebruik gemaakt van andere download manieren zoals torrents, peer-to-peernetwerken en het downloaden via de webbrowser. Echter is het zeker niet onmogelijk om via nieuwsgroepen te downloaden indien u nog geen gevorderde computergebruiker bent.

Deze handleiding leert u de basisprincipes van het downloaden via nieuwsgroepen. Op basis van deze handleiding zult u in staat zijn snel en eenvoudig via nieuwsgroepen te kunnen downloaden.

 

Usenet nieuws-server

Als u via usenet (nieuwsgroepen) downloadt dan download u van zogenaamde usenet servers. Dit zijn computers met zeer veel opslagruimte en een heel snelle internetverbinding. Veel mensen denken dan meteen dat ze veel geld op tafel moeten leggen maar dit valt reuze mee. Tegenwoordig zitten bij veel internetabonnementen toegang tot nieuwsgroepen servers inbegrepen. Zoals bekent bieden Ziggo, XS4ALL, Tele2, KPN en Online gratis nieuwsserver-toegang aan. Natuurlijk zitten ook hieraan weer nadelen zoals de retentie (aantal dagen dat een download beschikbaar is), datalimieten (hoeveelheid downloads die je per maand mag downloaden) en maximale downloadsnelheden.

Onderstaand de serveradressen van Ziggo, XS4ALL, Tele2, KPN en Online:

Ziggo news.ziggo.nl loginnaam en wachtwoord vereist
XS4ALL newszilla.xs4all.nl loginnaam en wachtwoord vereist
Tele2 news.tele2.nl loginnaam en wachtwoord vereist
KPN news.kpn.nl loginnaam en wachtwoord vereist
news.kpnplanet.nl loginnaam en wachtwoord vereist
Online news.online.nl loginnaam en wachtwoord vereist

Heeft u geen idee wat uw loginnaam en wachtwoord is? Raadpleeg dan de site van uw provider of neem contact op met de desbetreffende klantenservice.

Heeft u geen zin om vast te zitten aan maximale downloadsnelheden, een bepaalde retentie of datalimieten kunt u overwegen om een abonnement op een payserver te nemen. Hiervoor zijn geschikte adressen: NLned, Mijn Usenet, UsenetXL en Eweka. Vaak beschikken zij ook over 24 uur pakketten. De kosten per maand liggen vaak tussen de 5 en 15 euro.
Over het algemeen liggen de snelheidslimieten erg hoog (hoger dan de snelheid van je eigen internetverbinding) en is de retentie 300 dagen of meer. Ook zijn er geen maximale hoeveelheden aan downloads per maand.

 

Grabit installeren

Grabit logoBeschikt u over een server? Dan kunnen we pas echt aan de slag! Wij gaan u aan de hand van het programma Grabit uitleggen hoe u downloadt via nieuwsgroepen. Om te beginnen moet je grabit downloaden. Dit kan het makkelijkst en veiligst via de knop in het rood-omlijnde vak hierboven. of eventueel via Grabit Downloaden.

Na het downloaden van het installatieprogramma kunt u verder met het installeren van GrabIt, allereerst vraagt het programma om de algemene voorwaarden te accepteren. Vervolgens kunt u helemaal doorklikken totdat het programma is geïnstalleerd en wordt gestart.

GrabIt zal direct om uw serveradres vragen en gaan uit van Ziggo. Het serveradres van Ziggo is als volgt: news.ziggo.nl en vereist een gebruikersnaam en wachtwoord(afbeelding 5).

Daarna zal het programma vragen om de gebruikersnaam en wachtwoord, voor Ziggo klanten is dit het hoofd e-emailadres in combinatie met het wachtwoord van het hoofd e-mailadres. Na het afronden van deze “setup” zal het programma starten en automatisch beginnen met het downloaden van een “List” (afbeelding 6).

 

Indien het downloaden van de List is geslaagd, is de server goed ingesteld. Indien dit niet het geval is kunt u deze wijzigen aan de linkerkant via “Default Server”. Wanneer u hierop klikt met u linkermuisknop dient u de optie Server properties te selecteren om de instellingen te kunnen wijzigen. Daarnaast kunt u het aantal connecties instellen, bij de meeste providers is het toegestaan om 9 connecties te gebruiken.

 

Downloads in usenet zoeken

Maar hoe gaan we nu een film, muziek of een serie downloaden? Voor het downloaden van films, muziek en dergelijke dien je eerst een NZB te zoeken, dit kun je doen via spotnet of zoekmachines op het internet als binsearch.info. Onze voorkeur heeft SpotNet aangezien deze up-to-date is en niet werkende downloads of downloads met virussen er door de community snel uitgefilterd worden.

Spotnet kun je hier downloaden

Na het downloaden en installeren van Spotnet moet je de gegevens van je usenet provider invoeren.
Hierna wordt de database met “spots” geupdate. Dit is de eerste keer een langdurend proces en vooral ook afhankelijk van je internet snelheid.

Zodra het updaten van de Spotnet-spots database voltooid is kun je gaan zoeken tussen alle aangemelde downloads. Lees ook vooral de reacties om te zien of de download geen virus bevat óf dat er een zogenaamde “back-up link” geplaatst is naar een nieuw NZB bestand met de laatste versie van de download.

Spotnet Interface

Tip: via bewerkend -> downloadknop kun je ervoor kiezen dan NZB bestanden geopend moeten worden door Spotnet en niet met de ingebouwde nzb downloader van Spotnet zelf gedownload moeten worden. Hierdoor kun je de download via Grabit of SabNZBd laten verlopen.

Na het binnenhalen van de bestanden dient u de bestanden uit te pakken en te repareren, dit kan ook automatisch via GrabIt of SabNZBd. Ga hiervoor naar Edit > Preferences > Repair and Extract en zorg dat alle hokjes in uitzondering van de laatste zijn aangevinkt. Hierdoor zal GrabIt na het downloaden van de bestanden automatisch de bestanden repareren en uitpakken. Indien dit niet het geval is lees dan verder bij het onderdeel quickpar en winrar!

Zie ook: