Downloadhandleiding – wat is downloaden

Je bent hier:Home-Handleidingen-Downloadhandleiding – wat is downloaden
Downloadhandleiding – wat is downloaden 2017-07-19T13:16:11+02:00

Wat verstaat men in de moderne maatschappij nou eigenlijk onder downloaden? Downloaden is het overdragen van gegevens van locatie A naar locatie B. De “downloader”, oftewel de ontvangende computer, wordt meestal de cliënt genoemd, de zendende computer krijgt vaak de naam server. Feitelijk downloadt iedereen, want het ophalen van je mail behoort ook tot het binnenhalen van gegevens. Echter verstaat men onder downloaden vaak het permanent opslaan van bestanden als films, muziek en dergelijke. De meest voorkomende manier van downloaden gaat via de webbrowser. Voorbeelden van downloaden via de webbrowser zijn rapidshare.com en fileape.com; daarnaast gebruikt men vaak peer-to-peernetwerken (P2P), torrents of Usenet.

 

Voor- en nadelen van downloaden

voor en nadelen van downloadenTegenwoordig downloadt bijna iedereen, maar kent men wel de voor- en nadelen van downloaden? Veel mensen denken dat downloaden enkel voordelen heeft, je hebt supersnel de nieuwste film met Nederlandse ondertiteling, de nieuwste singles of albums op je computer. En de kosten van een bioscoopkaartje of een CD in de winkel heb je niet, enkel je normale internetabonnement.

Daarnaast is het erg belangrijk om tijdens het downloaden op te letten dat je geen virussen of andere ongewenste dingen binnenhaalt. Het is daarom sowieso belangrijk een goede virusscanner te hebben (bijvoorbeeld AVG antivirus). Daarnaast is het belangrijk op te letten wat voor een bestand je gedownload hebt. Een film of muziekbestand zal (vrijwel) nooit op .exe eindigen.

De Nederlandse wet over downloaden

Volgens de Nederlandse wet mag je enkel films en muziek downloaden voor eigen gebruik, zelfs het aanbieden aan vrienden en familie is dus strafbaar. Veel mensen denken dat je de film of het muziekbestand legaal moet bezitten om hem te mogen downloaden. Dit is niet het geval. Ook het downloaden van een illegale bron is niet strafbaar. Het downloaden van software en games zijn een uitzondering, deze worden namelijk beschermd door de Europese software richtlijnen en mogen niet zonder toestemming van het desbetreffende bedrijf worden gedownload.

Uploaden van door copyright beschermd materiaal, zonder toestemming van de drager van het copyright, is ten alle tijden verboden. Dit valt onder het aanbieden van materiaal van anderen. Goed opletten is belangrijk, aangezien er veel commotie rond downloaden en uploaden van materiaal is. Er zijn veel rechterlijke procedures aan de gang, ook bestuurlijke organen op zowel landelijk als internationaal niveau zijn actief bezig met dit onderwerp. De kans is groot dat de wetten en regels de komende tijd dus veranderen.

Bij het downloaden van torrents en P2P moet je oppassen. Veel programma’s binnen deze categorie stellen een bestand dat je gedownload hebt of soms zelfs aan het downloaden bent direct beschikbaar ter download voor anderen. Dan ben je dus aan het uploaden / aanbieden. Dit is illegaal.

Verschillende downloadmanieren

Anno 2017 zijn er een aantal download methodes die veelvuldig worden gebruikt. Het downloaden via torrents is op dit moment de meest populaire manier, hierbij hangt de snelheid van de download af van de populariteit, echter is de kwaliteit van het gedownloade bestand niet perfect.

Daarnaast maken veel mensen gebruik van peer-to-peernetwerken, hierbij downloadt men via één programma. Het nadeel van deze manier is dat er duizenden resultaten worden weergegeven waarvan misschien wel de helft besmet is met virussen. Een ander nadeel van het downloaden via een peer-to-peernetwerk is dat ook uw computer deel uitmaakt van het netwerk en dus ook uw bestanden worden gedeeld met de rest van de wereld.

De meeste betrouwbare en beste manier van downloaden op dit moment is het downloaden via nieuwsgroepen. Het voordeel hiervan is een constant aanbod van films, muziek, spellen en programma’s. Echter zitten ook hieraan weer nadelen, niet alle providers beschikken over een nieuwsserver waardoor het voor kan komen dat u moet overstappen op een payserver.

De minst gebruikte en minst gebruiksvriendelijke manier van downloaden is en blijft het downloaden via de webbrowser. Sites als Rapidshare.com en MegaUpload.com maken gebruik van de webbrowser tijdens het downloaden, vaak zitten hier limieten aan en dient u voor snelle download te beschikken over een premium account.

Bekijk ook: