Computer start niet op

Je bent hier:Home-Handleidingen-Computer start niet op
Computer start niet op 2017-07-19T13:25:07+02:00

Stap voor stap een niet startende computer repareren

pc start niet

Help! Mijn Computer start niet meer op

In deze stap-voor-stap tutorial zal ik de stappen behandelen die ik zou nemen als mijn computer het niet meer doet. Dus het probleem: De computer start niet meer op behandelen we in deze gids. Allereerst wil ik de stress die ongetwijfeld door je lichaam giert voor een deel weg proberen te nemen: Er is een grote kans dat je bestanden nog oké zijn!

Met “De computer start niet op” bedoel ik in deze tutorial dat hij niks meer doet. Dus niet dat hij halverwege tijdens het opstarten ergens vastloopt oid (dus dat hij bijvoorbeeld Windows niet goed opstart).

Het grootste probleem als mensen tegen het probleem van de computer die niet opstart aanlopen is dat ze willekeurige stappen gaan ondernemen, zonder deze in een logische volgorde uit te voeren. Aan het einde van de dag zijn ze moe en hebben geen idee wat ze wel en niet gedaan en geprobeerd hebben en ben je in feite nog nergens.

Ik raad je ook aan de tutorial in de volgorde te doorlopen zoals ik hem hier presenteer. Ook al denk je bij 1 van de stappen, ” Dat is hier echt niet aan de hand, dat weet ik zeker”, ga er dan toch maar van uit dat je niks zeker weet en volg de stappen zoals ik je geef. Dan kun je pas zeggen dat niks in deze tutorial werkte! Ook als je tussentijds denkt, “Ja dat heb ik al geprobeerd en dat werkte niet”, doe het dan toch als het in deze tutorial staat!

Ik wil nog even van tevoren melden dat we in deze handleiding de computer open gaan maken en de apparatuur los gaan maken, gaan bekijken en zelf schoonmaken! Dit brengt uiteraard risico’s met zich mee. Doe alles dus voorzichtig en bedenk zelf of je in staat bent te doen wat ik beschrijf. Het beste kun je een anti-statische armband dragen tijdens het werken in de computerkast. Zelf doe ik dit nooit, maar je bent gewaarschuwd. En Alles is voor eigen risico

De stappen:

 • Pc van buiten inspectren inclusief alle aansluitingen
 • Computer van binnen controleren
 • CMOS (bios) geheugen wissen
 • contacten schoonmaken
 • essentiele componenten testen

Stap 1: De computer van buiten inspecteren

Het eerste wat je moet doen is de computer van buiten inspecteren. Dit doe je zonder dat je de computer probeert aan te zetten. Dit zijn de stappen die je moet volgen voor de externe inspectie:

 • Controleer of de stroomstekker in de muur zit. Eventueel kun je een lamp op het stopcontact aansluiten om te kijken of er uberhaupt stroom op het stopcontact zit. (als je een stekkerdoos gebruikt controleer dan of de aan/uit schakelaar goed staat en evt met een lamp of er stroom op de stekkerdoos zit en ook op die specifieke plek van de stekkerdoos)
 • Controleer of de stroomstekker goed aangesloten is op de voeding van de computer. Het beste kun je hem uit de computer trekken om hem er vervolgens weer in goed in te stoppen. Dit kan maar op 1 manier
 • Bij sommige computers zit er een schakelaar op de voeding. Kijk dan of deze V-schakelaar van de voeding is in de juiste positie staat.
 • Controleer of de reset-knop op het voorpaneel van uw computerkast zit niet vastzit (en ingedrukt). U kunt dat controleren door erop te drukken. Als je de knop niet in kunt drukken betekent dat de resetknop vastzit, en moet je de knop met een kleine schoevendraaier of een pen oid indrukken en zorgen dat hij weer naar buiten komt.
 • Verwijder alle externe kabels uit de computer, inclusief toetsenbord, muis, printer, digitale camera, iPod usb kastjes etc. Haal ook de videokabel-stekker (vaak blauw) uit de computer en stop deze er weer goed in terug (vaak kun je hem ook vastschroeven). Na deze stap, zullen de enige kabels die aangesloten zijn op uw PC het netsnoer en de video-monitorkabel.
 • Controleer of uw video monitor is ingeschakeld. (Nagenoeg altijd betekent dit dat er een groen of blauw lampje brand). Controleer tevens of de video en stroomkabel goed aangesloten zijn op de videomonitor. Controleer tevens of de stroomaansluiting waar je de monitor op aansluit stroom levert (lamp oid even erin en kijken of die brand)
 • Controleer of de helderheid en het contrast van het beeldscherm correct zijn ingesteld en de reden dat de computer niks doet dus niet is dat je gewoon niks kunt zien op de monitor)
 • Je kunt overwegen om een andere monitor, bv van een andere computer, aan de sluiten op de computer om er zeker van te zijn dat het probleem niet een kapotte monitor is

Na het uitvoeren van al deze stappen, ga je je computer proberen aan te zetten. Als de computer het doet ben je klaar, anders gaan we door naar stap 2

Stap 2: De PC van binnen controleren

Als na stap 1 de computer nog niet opstart dan weten we in ieder geval zeker dat hij goed aangesloten is en dat de monitor werkt. Alle domme problemen waarom je computer niet op start zijn nu uitgeslote 😉 nu is het tijd om de computer te openen. Daarvoor moet je een van de twee zijkanten van de computerbehuizing verwijderen. Vaak si dit het linker paneel welke je kunt verwijderen door de twee schroeven aan de rechterkant van de computer zijn achter paneel los te draaien en het zijpaneel naar de achterzijde van de behuizing te schuiven.

Het loskoppelen van component moet gebeuren zonder dat er stroom geleverd wordt door de voeding anders kunt u onderdelen beschadigen. Aangezien uw computer niet kan worden ingeschakeld, weet u pas zeker dat de stroom eraf is als u de stekker uit het stopcontact hebt getrokken, doe dit dan ook!

Vervolgens moet u alles wat niet noodzakelijk is voor om de computer aan te zetten te verwijderen. Dit is echt belangrijk. Alleen de volgende onderdelen nodig zijn voor het inschakelen van de computer:

 • Voeding
 • Moederbord
 • CPU
 • CPU koeler
 • Een geheugenmodule
 • Een videokaart

Al het andere dat u zou kunnen hebben moeten worden verwijderd van uw computer. Dit omvat alle losse kaarten die je kan hebben (bijvoorbeeld, een losse geluidskaart), harde schijven, optische schijven, geheugenmodules (laat slechts 1 geinstalleerd), uw tweede videokaart, case fans, extra ventilatoren, enz. Als uw moederbord een on-board videochip heeft en je hebt een losse extra videokaart, dan moet u de losse videokaart ook loskoppelen en moet u de monitorkabel op de on-board video connector aansluiten.

Zoals u kunt zien heeft de computer geen hardeschijf nodig om aangezet te worden (wel om Windows op te starten, maar zoals in het begin gemeld is deze tutorial specifiek bedoeld voor als de computer totaal niet meer aangaat), dus vergeet niet om ze te verwijderen. (U moet de kabels waarmee de drives aangesloten zijn op het moederbord en de voedingskabels die hen verbinden met de voeding loskoppelen.) Je moet ook de extra fans die aanwezig zijn op de behuizing van de voeding los koppelen.

Na het verwijderen van de onderdelen die niet nodig zijn, probeert u de pc weer op te starten. (Vergeet niet om de stekker weer in het stopcontact te stoppen.) Start de computer nu wel op? Mooizo! Je hebt het probleem opgelost, nu moet je alle componenten weer inpluggen op hun plaats, een voor een (dat wil zeggen, zet de computer uit, en sluit een component weer aan en zet de computer weer aan en kijk of hij nog steeds opstart). Vergeet niet dat je alleen componenten kunt installeren als de computer uit staat, dus je moet het uit te schakelen en de stroom eraf halen!! voordat je het volgende component aansluit. Indien na het aansluiten van een component de computer niet meer opstart, betekent dit dat de laatste aangesloten component defect is en moet worden vervangen. Het kan ook zijn dat er een slecht contact zit wat het probleem veroorzaakt, stap vier zal hiernaar kijken. Sluit niet meerdere componenten tegelijkertijd opnieuw aan, u zult dan niet in staat zijn om te bepalen welk component defect is.

Als uw computer nog steeds niet kan worden ingeschakeld, betekent dit dat een van de componenten die je nog niet uitgeschakeld had defect is, of het probleem wordt veroorzaakt door een slecht contact. Voordat we verder gaan, moet je eens goed kijken wat er gebeurt wanneer u probeert om uw computer aanzet, met de kast geopend en met alleen de onderdelen die in het lijstje hierboven genoemd worden aangesloten:

 • Levert de netvoeding energie? U kunt dit controleren door te kijken of de LED lampjes op het moederbord en / of de groene LED aanwezig op de computerkast aan de voorkant aan gaan als u de computer aan probeert te zetten. Als de lampjes allemaal niet gaan branden en u ook niks in beweging hoort komen dan betekent dit dat de voeding vrijwel zeker defect is en moet worden vervangen.
 • Draait de CPU ventilator? Is de voeding niet kapot, maar draait de ventilator van de processor (CPU) niet? Dan is de CPU-ventilator defect en moet deze worden vervangen. Verschillende moederborden hebben een beveiligingscircuit dat het systeem zal afsluiten als de CPU-ventilator defect is, om het doorbranden van de (dure) processor te voorkomen.
 • Lijkt de computer een aantal seconden te werken en gaat hij dan vanzelf uit? (dat wil zeggen, dat de CPU-ventilator draait gedurende enkele seconden, waarna de PC zichzelf uitschakelt) Dit kan een aantal oorzaken hebben, maar voor nu moet je proberen het CMOS-geheugen te resetten. (Ik zal deze procedure op de volgende pagina beschrijven.)
 • Hoor je piepjes uit de kleine luidspreker in de computer(kast) komen? Als je deze hoort, betekent dit dat er waarschijnlijk een slecht contact is van je videokaart of geheugenmodules (hierover later meer) of deze componenten zijn defect.

Stap 3 – Wissen van het CMOS-geheugen

He CMOS geheugen is een kleine geheugenmodule op het moederbord. Het CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor) bevat de instellingen van het bios. Je kunt het CMOS geheugen op verschillende manieren wisse. De eerste manier is door in het BIOS te gaan en daar de instellingen te resetten, maar aangezien de computer niet goed opstart valt deze mogelijkheid weg. De tweede manier is door het verzetten en terugplaatsen van een jumper. Dit is een precies en erg foutgevoelig proces, deze sla ik dus ook over. De derde manier is door het eruit halen en opnieuw plaatsen van de battery van het moederbord. Hieronder zie je een foto van een batterij op het moederbord. Deze batterij heeft de ronde vorm van een horlogebatterij maar is een stuk groter. De exacte locatie van deze batterij is afhankelijk van het moederbord.

batterij

De procedure is altijd hetzelfde. Wanneer de computer is uitgeschakeld (dat wil zeggen, met de stroomstekker van de computer uit het stopcontact), haalt u voorzichtig de batterij van het moederbord. Dit kan het makkelijkst met een kleine platte schroevendraaier en plaatst u hem 10 seconden later terug.

Als deze stap het probleem niet oplost – dat wil zeggen, als uw computer nog steeds niet kan worden ingeschakeld – ga dan naar de volgende stap (4). Als het wissen van het CMOS-geheugen het probleem wel opgelost heeft, moet u twee dingen doen. Ten eerste, moet u alle onderdelen van uw computer terug op zijn plaats zetten en aansluiten. Ten tweede, moet u het moederbord (bios) weer instellen. Uw computer zal melden dat het CMOS-geheugen is gewist, en dat u op F1 (of een andere knop) moet drukken om het bios in te stellen.

Stap 4: Contacten op het moederbord schoonmaken

Let op: Met deze stap kunt u beschadigingen aanbrengen aan uw computer. Eigen risico!

Als uw computer nog steeds niet kan opstarten (computer start niet op), moet u de geheugensleuven, video-kaartslot, en CPU socket schoonmaken, want als er een slecht contact tussen deze componenten en hun aansluiting is dan kan dat voorkomen dat uw pc opstart. U moet isopropylalcohol en een tandenborstel gebruiken. (Idealiter moet je een anti-statische borstel kopen, maar met een goedkope tandenborstel zal het ook wel lukken.)

Maak de CPU (eerst de CPU cooler), het geheugen en de videokaart los van het moederbord. en reinig de rand van de contacten met de tandenborstel natgemaakt met isopropylalcohol. Ook de aansluitingen op het moederbord kunt u zo schoonmaken.

Na alles schoongemaakt te hebben moet u alles goed laten drogen. Daarna kunt u alles weer aansluiten en nogmaals proberen of de computer opstart

Stap 5: De laatste stap

Als je bij deze stap bent aangekomen dan is er blijkbaar toch een component van uw computer defect. Als je de uitleg goed hebt gevolgt dan heeft de computer nu alleen de volgende onderdelen aangesloten zitten.:

 • Voeding
 • Moederbord
 • CPU
 • CPU koeler
 • Een geheugenmodule
 • Een videokaart

U moet elk onderdeel testen op een andere computer waarvan u weet dat deze goed werkt. Je hebt een computer met dezelfde CPU socket nodig om de CPU op te testen en met hetzelfde type geheugen om uw geheugenmodules op te testen. Voor de meeste gebruikers is dit het moeilijkste deel, omdat de meeste mensen niet twee vergelijkbare computers thuis hebben.

Na deze stap, zul je hebben uitgevonden welk onderdeel defect is en dat onderdeel zal moeten worden vervangen.