Bestanden en printers delen in het netwerk

Je bent hier:Home-Handleidingen-Bestanden en printers delen in het netwerk
Bestanden en printers delen in het netwerk 2017-07-19T13:24:15+02:00

Veel mensen hebben thuis verschillende computers die samen verbonden zijn met hetzelfde (vaak draadloze) netwerk. In veel gevallen hebben de verschillende computers ook verschillende besturingssystemen. In deze handleiding laten we (aan de hand van foto’s en uitleg) zien hoe je bestanden en printers deelt tussen computers met Windows 7, Windows vista en Windows XP.

Bestanden delen in Windows 7 en XP

Het delen van mappen tussen twee of meer Windows 7 computers is het de functie HomeGroup een eenvoudig proces, maar de HomeGroup functie is niet compatibel met Vista of XP. Voor deze tutorial gebruiken we Windows 7 en XP Professional welke verbonden zijn in hetzelfde netwerk door middel van een eenvoudige Linksys draadloze router.

Zorg er eerst voor beide machines lid van dezelfde werkgroep die standaard de naam Werkgroep of Workgroep heeft.
System Properties

Windows 7 Computers

In het Windows 7 besturingssysteem moet je naar het configuratiescherm naar het netwerkcentrum gaan (Configuratiescherm \ Netwerk en Internet \ Netwerkcentrum )
netwerkcentrum

Klik vervolgens op ‘Geavanceerde instellingen voor delen wijzigen’.

geavanceerdei nstellingen voor delen wijzigen

U wilt de volgende instellingen onder Geavanceerde instellingen voor delen voor de Thuis of Werk en Publiek profiel te controleren.

instellingen windows 7

Als je nu als in je netwerk gaat kijken in Windows 7 moet u uw XP-machine en de Windows 7 machine kunnen zien (in dit geval WindowsXP_PC).
Windows XP pc

Om een printer te delen in Windows 7 (dus als de printer aangesloten is op de computer met Windows 7) gaan je naar Apparaten en printers in het menu Start en dubbelklik je op het printerpictogram van de printer die je wil delen (in dit geval HP PSC 150).
printer
Vanaf hier gaan we verder met afbeeldingen van een Engelse installatie. We geven telkens de nederlandse benaming binnen Windows aan. 

Vervolgens dubbelklikken op “Pas uw printer aan”
printer1

In het scherm ‘Eigenschappen’ klik je vervolgens op het tabblad Delen en vink het vakje aan voor Deze Printer Delen en voer je een goed herkenbare naam bij Sharenaam in.
printer2

U kunt tevens kiezen om drivers te koppelen aan de printer zodat nieuwe computers die gebruik willen maken van de printer via het netwerk niet zelf op zoek hoeven te gaan naar drivers.
Om te zien welke mappen en apparaten (in dit geval de printer) gedeeld worden door de Windows 7 computer dubbelklikt u op de Windows 7 computer op deze computer en dan het pictogram Netwerk. Hier ziet u dat de printer is aangesloten op de Windows 7 machine en dat deze wordt gedeeld en ook dat de de map Users wordt gedeeld.
printer4

Vervolgens kun je doorklikken op de mappen die je deelt om te zien wat ze bevatten of welke mappen er weer in deze map staat en tevens gedeeld worden.

De Windows XP Computer

Op de Windows XP computers gaat u als volgt te werk. Eerst opent u Mijn netwerklocaties om de mappen die op de andere computers (bv de Windows zeven computer) gedeeld worden te zien.

Dubbelklik op de gedeelde map om een lijst met gedeelde mappen te vinden in de map Openbaar op Windows 7. Als uw wachtwoordbeveiliging is ingeschakeld, dan moet u de gebruikersnaam en het wachtwoord invoeren van de gebruikersaccount op de Windows 7 machine voordat u toegang krijgt tot de gedeelde bestanden.

Windows XP instellen met gedeelde printer

Voor het instellen van de gedeelde printer in XP moet u naar het onderdeel Printers en faxapparaten gaan via het menu Start (via zoeken kunt u dit ook bereiken) en wizard Printer toevoegen wizard starten (kies printer toevoegen of iets dergelijks).
Vervolgens moet u de wizard volgens. De wizard spreek voor zicht: Eerst Selecteer nu “Een netwerkprinter, of een printer die met een andere computer verbonden is” en druk dan op Volgende.
Vervolgens selecteert u “Verbinding maken met deze printer … ‘en typt u het pad voor de printer als u deze week en anders kiest u ervoor om te zoeken / browsen naar de printer. U kiest dus de printer die aangesloten is op de Windows 7 machine en klik op Volgende.
wizard
Als laatste kiest u Ja als het bevestigingsbericht in beeld komt.
En klik U vervolgens op Voltooien om de installatie van de printer te voltooien en de wizard af te sluiten.

In sommige gevallen moet u de x86 XP-drivers voor de gedeelde printer installeren, want de Windows 7-drivers zijn niet altijd compatibel met Windows XP. Als alles is geïnstalleerd is opent u het onderdeel Printers en faxapparaten via het menu start om de gedeelde printer te zoeken.