Bestanden herstellen en terughalen

Je bent hier:Home-Handleidingen-Bestanden herstellen en terughalen
Bestanden herstellen en terughalen 2017-07-19T13:25:27+02:00

Verwijderde bestanden, foto’s en documenten herstellen en terughalen (File recovery)

Verwijderde bestanden terughalen

Wanneer u een bestand verwijdert, wordt deze niet echt van de harde schijf gewist, ook niet als je de Windows prullenbak leeggegooid hebt! Het bestand blijft op uw harde schijf staan. Hierdoor kunt u (en andere mensen) de bestanden die verwijderd zijn terughalen.

Als je dus niet oppast, kunnen persoonlijke en vertrouwelijke gegevens in de handen van de verkeerde komen. Bijvoorbeeld na het verkopen van je laptop of computer of nadat je je computer hebt weggegooid.

Wat gebeurt er wel als u een bestand verwijdert

Windows (en ook andere besturingssystemen zoals apple OSx en Linux) houden bij waar bestanden op een harde schijf staan door middel van zogenaamde “pointers.” Elk bestand en elke map op uw harde schijf heeft een pointer die Windows vertelt waar de gegevens van het bestand op de harde schijf gevonden kunnen worden.

Wanneer u een bestand verwijdert, verwijdert Windows de pointer naar het bestand en markeert de sectoren op de harde schijf die het bestand bevatten als zijnde weer beschikbaar. Vanuit het oogpunt van het bestandssysteem (Windows bv), is het bestand niet meer aanwezig is op uw harde schijf en worden de sectoren waar de gegevens staan beschouwd als vrije ruimte, de pointer is immers verdwenen en de sectoren zijn als vrij gemarkeerd. Dit is een stuk sneller dan het echt verwijderen van de data en minder belastend voor de harde schijf. Daarom kiezen besturingssystemen voor deze methode van verwijdering.

Echter, totdat Windows nieuwe gegevens op de sectoren waar het bestand staat opgeslagen zet, bevatten de sectoren nog steeds de informatie van het bestand en is het bestand dus herstelbaar. Een file recovery programma kan een harde schijf scannen voor deze verwijderde bestanden en deze ook herstellen. Als het bestand gedeeltelijk overschreven is, dan kan het file recovery programma alleen dat deel van de gegevens herstellen.

Dit geldt niet voor solid-state drives (SSD’s) omdat de manier waarop het besturingssyteem met deze hardeschijven omgaat anders is. Als je een bestand van een SSD schijf verwijderd dan wordt er direct een zogenaamd TRIM commando gegeven. Deze verwijderd de data wel echt. Als je SSD gecrasht is dan kun je je data nog wel herstellen omdat het TRIM commando dan niet gegeven is.

Herstellen van verwijderde bestanden

Als je (per ongeluk) een bestand (of meerdere bestanden) verwijderd hebt en je wil deze terughalen zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

  • U moet om het bestand te herstellen zo snel mogelijk hiermee aan de slag gaan: Als Windows nog steeds bestanden naar uw harde schijf schijft, dan is de kans groot dat uw bestanden die u terug wilt halen worden overschreven, deze kans neemt naarmate de tijd vordert steeds meer toe.
  • Je moet proberen om de harde schijf zo weinig mogelijk te gebruiken: De beste manier om een verwijderd bestand te herstellen van een harde schijf is de voeding van de computer uit te schakelen zodra het bestand is verwijderd, daarna haal je de harde schijf waar het bestand op staat uit de computer en zet je de harde schijf in een andere computer. Nu kun je de andere computer starten en is de harde schijf die je net geplaatst hebt een extra harde schijf waar je gewoon op kunt kijken. Nu kun je met een file recovery ook bestanden van de harde schijf die je net geplaatst hebt herstellen. Je kunt natuurlijk ook op de oorspronkelijke computer een file-recovery programma installeren, maar de installatie van het programma of bij het normale gebruik van de computer (ook als je internet, facebook etc gebruikt worden er bestanden op je computer geschreven) geeft het risico dat de bestanden worden overschreven.

Windows bevat geen ingebouwde mogelijkheden / programma die uw harde schijf scannen op verwijderde bestanden en deze herstelt, maar er zijn een breed scala (gratis en betaalde) tools van derden die dit doen.

Recuva is een van de bekendste (en een erg goed) gratis file recovery programma. Recuva is gemaakt door de ontwikkelaars van CCleaner. Recuva en andere hulpprogramma’s kunt een harde schijf voor verwijderde bestanden en kunt u ze herstellen.

Als voorbeeld hoe Recuva werkt gaan we een aantal foto’s die we (expres 😉 ) verwijderd hebben herstellen.

Eerst moet je ervoor zorgen dat Recuva geïnstalleerd is. Start nu de Recuva wizard, hier kun je kiezen wat voor type bestanden je wil recoveren, je kunt ook kiezen voor alle bestanden. Wij kiezen voor dit voorbeeld voor afbeeldingen.

De eerste stap van de wizard zal u dus laten kiezennaar welk bestandstype u wilt zoeken, dat kan u veel tijd besparen tijdens het zoeken en maakt het gemakkelijker om te vinden wat u zoekt.

recuva

Vervolgens moet u aangeven waar het bestand stond (in feite dus staat), dit is dus de plek waar hij te vinden was toen u hem verwijderde / kwijt raakte. Bijvoorbeeld je SD kaart waar je fotos op stonden.
recuva

Op de volgende pagina zal Recuva u vragen u een diepe scan wilt uitvoeren of niet. Als je genoeg tijd hebt kun je meteen voor de diepe scan kiezen. Je kunt ook eerst voor de snelle scan kiezen en kijken of deze genoeg resultaat oplevert. De keuze is aan jou. Je kunt altijd teruggaan en een diepe scan een tweede keer uitvoeren.
Recuva

Nu zie je alle foto’s die verwijderd waren van de SD kaart of hardeschijf, of waar je ook maar Recuva op hebt laten zoeken.

In het volgende scherm kun je overschakelen naar een geavanceerde modus (switch to advanced mode). Dit is bijvoorbeeld handig als een groot aantal resulaten krijgt en je weet bijvoorbeeld precies wanneer het bestand is gemaakt of gewijzigd, je kunt dan bijvoorbeeld sorteren op datum en tijd van aanmaak. Dit kan het zoekproces helpen versnellen.
Recuva

In het laatse scherm kun je met de rechtermuisknop klikken op een bestandsnaam en kiezem om dit bestand te herstellen en ergens anders op te slaan op uw schijf. Je kunt ook kiezen om meerdere betanden in 1 keer te herstellen. En nu niet meer vergeten te backuppen!!

Voorkomen verwijderde bestanden kunnen worden hersteld

Als u vertrouwelijke, persoonlijke gegevens op uw computer, heeft, zoals financiële documenten en andere gevoelige stukjes informatie of fotos, kunt u er het beste voor zorgen dat anderen niet bij deze bestanden kunnen als u uw computer verkoopt, weggeeft of weggooit.

U kunt gebruik maken van een programma dat automatisch de vrije ruimte van uw harde schijf wist door het overschrijven van de vrije ruimte door andere gegevens, alle verwijderde bestanden worden zo echt gewist. U kunt dut bijvoorbeeld de Drive Wiper van CCleaner doen.

ccleaner

U kunt ook bestanden direct op deze manier verwijderen met een file shredder zoals Eraser.

Merk op dat dit proces langer duurt dan het normale verwijderen van een bestand, dus het is niet aan te raden om dit bij elk bestand te verwijderen op deze manier – het is alleen nodig voor vertrouwelijke bestanden.

Om echt te voorkomen dat iemand uw gegevens kan terughalenb, kunt u een schijf schoonvegen met een speciaal programma, zoals DBAN (Darik’s Boot en Nuke.) DBAN moet gebrand worden op een CD om te het te gebruiken, start de computer met deze CD op en het zal alle gegevens op uw harde schijf, inclusief het besturingssysteem en al uw persoonlijke bestanden, overschrijven met nutteloze data. Dit is erg handig wanneer u een computer wilt weggooien of weggeven.