Firefox

Je bent hier:Home-Internet browsers-Firefox

Firefox

Firefox, ook bekend als Mozilla FIREFOX is een van de beste browsers van het moment. Het is een gratis, open-source webbrowser.

Download Firefox

Beschrijving

Firefox is dé aanrader om het internet mee op te gaan.

De mogelijkheden:

* Navigeren met tabbladen: Meerdere webpagina’s kunnen binnen één browservenster weergegeven worden, elk in een apart tabblad. Links kunnen eenvoudig in een nieuw tabblad worden weergegeven door met de middelste muisknop, of met de schrolknop op een link te drukken. Heb je deze toets niet kan je rechts klikken op de link en klik je op “Koppeling openen in nieuw tabblad”.

* Popupblokkering: Popupvensters worden automatisch geblokkeerd. Als je wilt dat een bepaalde popup niet geblokkeerd wordt, kun je de website waarvan deze afkomstig is toevoegen aan de witte lijst.

* Extensies: Er zijn verschillende uitbreidingen beschikbaar die de functionaliteit van Firefox vergroten. Voorbeelden van extensies zijn Adblock, waarmee ongewenste advertenties te weren zijn, Gmail Checker, die het Gmail-account van de gebruiker in de gaten houdt, en YMail Notifier, die hetzelfde doet voor Yahoo!-mailaccounts. Ook kan men bijvoorbeeld een Googlebar installeren, waarmee diverse zoekfuncties van Google onder handbereik zijn en waarmee de gebruiker beter beschermd wordt tegen zogenaamde phishing-aanvallen. Een beperkte versie van de Googlebar is overigens ook voor andere webbrowsers beschikbaar. Vanaf versie 2.0 kan er voor het Nederlands en andere talen een spellingschecker worden gedownload.

* Zoeken: Firefox beschikt over diverse mogelijkheden om tekst binnen een pagina te zoeken. De eenvoudigste manier, die bij alle browsers in Windows werkt, is het opgeven van een zoekterm in de zoekbalk die wordt opgeroepen met de toetscombinatie Ctrl+F. Met de functie “Zoeken terwijl je typt” is het mogelijk snel een woord te zoeken door de eerste letters ervan in te typen. De zoekfunctie biedt bovendien de mogelijkheid om de gezochte tekst op de hele pagina te markeren.

* Zijbalk: In een zijbalk kun je allerlei informatie terugvinden (downloads, geschiedenis, bladwijzers, enzovoort). Sommige websites bieden aparte zijbalkinformatie aan, zoals het laatste nieuws of het weer.

* Thema’s: Firefox is aan de persoonlijke wensen aan te passen met behulp van thema’s, die het uiterlijk (zoals kleuren en pictogrammen) van de browser beïnvloeden. Intussen zijn er al meer dan 60 thema’s voor Firefox.

* Snel zoeken: Door bijvoorbeeld “goto [term]” in de adresbalk te typen beland je direct bij het eerste zoekresultaat van Google (analoog aan de knop “I’m feeling lucky”/”Ik doe een gok” bij Google). Omdat Google standaard gebruikt wordt is het meestal mogelijk het sleutelwoord “goto” weg te laten. Door een sleutelwoord aan een bladwijzer toe te voegen is zo’n snelzoekfunctie zelf te maken. Andere sleutelwoorden zijn ook mogelijk, zoals “google [term]” of “ebay [term]”.

* Live bladwijzers: RSS-feeds kunnen als bladwijzers toegevoegd worden. Elke feed stelt dan een menu voor waarin de items terug te vinden zijn. Ook kunnen in recentere versies van Firefox bladwijzers worden gemaakt waarvan de titel automatisch wordt bijgewerkt. Zo kunnen bijvoorbeeld bladwijzers naar een object op een veilingsite automatisch de huidige prijs laten zien achter de titel.

* Automatische bijwerking: Sinds versie 1.5 zoekt Firefox zelf of de Mozilla Corporation veiligheidsupdates voor Firefox heeft uitgegeven. Deze kleine pakketjes worden automatisch gedownload en geïnstalleerd waardoor de gebruiker altijd de meest recente en veiligste versie van Firefox gebruikt.
[bron: Wikipedia.org]

De allerlaatste Beta versie kunt U Hier vinden.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Firefox” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *